Предметом вивчення навчальної дисципліни «Економічна безпека» є сукупність правових відносин, що виникають з приводу забезпечення економічної безпеки суб’єктів на макро- і мікрорівнях, а також стан їх правової регламентації.

Міждисциплінарні зв’язки навчальної дисципліни «Економічна безпека» мають прояв у взаємозв’язках з забезпечуючими дисциплінами: «Кримінальне право», «Фінансове право»; «Податкове право»; «Банківське право», «Антикорупційна політика». А також – із забезпечуваними дисциплінами: «Протидія злочинам економічного та загальнокримінального спрямування», «Методика розслідування злочинів», «Детінізація економіки».

Економічна безпека представляє собою навчальну дисципліну, що займається дослідженням шляхів та виявленням економічної злочинності, вивченням проявів тінізації економічних відносин, оцінкою їх обсягів та шляхів подолання.

Завдання навчальної дисципліни «Економічна безпека»: дати здобувачам вищої освіти теоретичні та практичні знання, які дозволять їм професійно орієнтуватися в різноманітних ситуаціях, пов'язаних із підготовкою та реалізацією управлінських рішень у різних сферах економічної безпеки (фінансовій, бюджетній, енергетичній, науково-технологічній тощо).

Програмні компетентності

Інтегральні

Здатність здобувачів вищої освіти розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі права або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин та принципів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

Загальні компетентності

1.  Здатність до абстрактного, логічного та критичного мислення, аналізу та синтезу економічних процесів та індикаторів економічної безпеки.

2.  Здатність застосовувати отримані професійні знання при протидії економічній злочинності.

3.  Здатність та вміння розробляти та управляти реалізацією стратегії забезпечення економічної безпеки держави.

4.  Здатність аналізувати наявні тенденції у державному забезпеченні економічної безпеки держави виражаючи чинники що сприяють вчиненню економічних злочинів.

5.  Проведення моніторингу – ефективності системи забезпечення економічної системи держави, та її показників.